## THE 2019 GREAT ORMOND STREET HOSPITAL PAEDIATRIC ENDOCRINOLOGY (G-PEG) SYMPOSIUM ON HYPOGLYCAEMIA

## 29th March 2019

## Birkbeck Lecture Theatre, Malet St, Bloomsbury, London WC1E 7HX

**Audience** – Trainees and consultants in Paediatrics, Neonatology and Endocrinology, nurses, midwives, dietitians who are involved in management of hypoglycaemia in Children.

**Objectives** – The learning objectives of this symposium are physiology of glucose metabolism, causes, investigations and management and complications of hypoglycaemia.

08.45-09.10	Registration	
09.10-09.15	Introduction & Welcome	Dr Pratik Shah
5 mins		Consultant in Paediatric Endocrinology
		Great Ormond Street Hospital &
		UCL GOS Institute of Child Health
09.15-09.45	Glucose Metabolism & Definition	Professor Nick Oliver
30 mins	of Hypoglycaemia	Wynn Professor of Human Metabolism and
		Consultant Diabetologist
		Imperial College Healthcare NHS Trust
09.45-10.15	Approach to Metabolic causes of	Dr James Davison
30 mins	Hypoglycaemia	Consultant in Metabolic Medicine
		Great Ormond Street Hospital
10.15-10.45	Endocrine causes of	Professor Mehul Dattani
30 mins	Hypoglycaemia	Professor in Paediatric Endocrinology
		Great Ormond Street Hospital &
		UCL GOS Institute of Child Health
10.45-11.00	Coffee	
15 mins		
11.00-11.30	Hyperinsulinaemic Hypoglycaemia	Dr Pratik Shah
30 mins		Consultant in Paediatric Endocrinology
		Great Ormond Street Hospital &
		UCL GOS Institute of Child Health
11.30-12.00	Genetics of Hyperinsulinaemic	Dr Sarah Flanagan
30 mins	Hypoglycaemia	Sir Henry Dale Fellow
		University of Exeter Medical School
1200-12.15	Syndromic conditions and	Dr Antonia Dastamani
15 mins	Hyperinsulinaemic Hypoglycaemia	Clinical Fellow
		Great Ormond Street Hospital
12.15-12.30	Dietary management of	Ms Annaruby Cunjamalay
15 mins	Hypoglycaemia (and	Senior Specialist Dietician
	Hyperinsulinaemic Hypoglycaemia)	Great Ormond Street Hospital
12.30-12.45	Long term outcomes of babies with	Dr Jogesh Kapadia
15 mins	Hyperinsulinaemic Hypoglycaemia	Consultant Neonatologist
		Luton & Dunstable Hospital Foundation Trust
12.30-13.15	Lunch	
45 mins		
13.15-13.45	Neuropsychological effects of	Prof Faraneh Vargha-Khadem
30 mins	Hypoglycaemia	Professor of Neurocognitive Neuroscience

		Neuropsychiatry Section
		UCL GOS Institute of Child Health
13.45-14.00	Psychosocial burden of	Dr Sarah Mann
15 mins	Hypoglycaemia	Clinical Psychologist
10 11110		Great Ormond Street Hospital
14.00-14.30	Parents stories of Hypoglycaemia	Parents
30 mins	,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,	
14.30-14.45	How to take a Hyposcreen	Clare Gilbert/ Hannah Antell
15 mins		Clinical Nurse Specialist Hypoglycaemia
		Great Ormond Street Hospital
14.45-15.00	Coffee break	
15 mins		
15.00-16.00	Nurses' break-away parallel	
	session begins (see below)	
15.00-15.45	Case studies	Dr Harshini Katugampola
45 mins		Consultant in Paediatric Endocrinology
		Great Ormond Street Hospital
15.45-16.00	Current Research	Dr Pratik Shah
15 minutes		Consultant in Paediatric Endocrinology
		Great Ormond Street Hospital &
		UCL GOS Institute of Child Health
		Dr Antonia Dastamani
		Clinical Fellow
		Great Ormond Street Hospital
16.00-16.15	Quiz	
16.15-16.20	Evaluation and Closure	Dr Pratik Shah
		Consultant in Paediatric Endocrinology
		Great Ormond Street Hospital &
		UCL GOS Institute of Child Health

## **NURSES BREAK AWAY SESSION**

15.00- 15.15	Case studies	Kate Morgan / Clare Gilbert
15 mins		Clinical Nurse Specialist Hypoglycaemia
		Great Ormond Street Hospital
15.15-15.30	Treatment of Metabolic causes of	Mel McSweeny
15 mins	Hypoglycaemia	Metabolic Clinical Nurse Specialist
		Great Ormond Street Hospital
15.30-15.45	Medications – Practical aspects	Hannah Antell
15 mins		Clinical Nurse Specialist in Hypoglycaemia
		Great Ormond Street Hospital
15.45-15.55	Discharge & Community care	Louise Doodson
10 mins		Clinical Nurse Specialist in Hypoglycaemia
		Great Ormond Street Hospital